Mi is az az SSD? Miért érdemes váltani?

Az Apple számítógépeit (iMac, Macbook és Macbook pro, a Mac, és a Mac mini régebbi szériái)  még hagyományos merevlemezzel szerelték.

Mi is az az SSD meghajtó?

Solid State Drive angol szóegyüttes rövidítése mely magyar nyelvre fordítva szilárd test meghajtót jelentene, de a legkézenfekvőbb fizikai tulajdonsága a HDD (hard disk drive/merevlemez meghajtó) ismertebb nevén winchesterhez képest, hogy nem találhatóak benne mozgó alkatrészek. Amíg egy winchestert forgómotor, olvasófej, és több fizikai lemez alkot együttesen, addig egy SSD meghajtót memória chipek vezérelnek. Az Apple 2013-as évtől kezdve szinte minden gépét SSD meghajtókkal értékesíti, vagy úgynevezett Fusion drive-al, ami az SSD és HDD meghajtó közös gyermeke.

Kezdetben az SSD meghajtók megjelenésekor áruk nagyon magas volt, és tárolási kapacitásuk szinte minimális az akkori merevlemezekhez képest, de mára már elérhető áruk, és kapacitás növekedésük miatt számos számítógépben alapfelszereltség lett.

Miért lesz számomra ez jó, mit fogok érezni egy csere után?

Ahogy fentebb megírtuk az SSD meghajtók sokkal gyorsabban tudják végrehajtani ugyanazon feladatokat, mint a HDD meghajtók. Ez nagyvonalakban annyit jelent, hogy SSD-ről futó operációs rendszer betöltési ideje a pár perc helyett, pár másodpercre redukálódik, magyarul már a bekapcsolás pillanatában érzékelhetjük az előnyöket, de ugyanez érvényes minden elvégzett műveletnél, hisz adatátviteli sebessége többszöröse a merevlemezeknek. Kisebb áramfelvétellel rendelkezik, így az akkumulátor üzemidő is növekedik a használatával.

A mozgó alkatrészek hiánya miatt kevésbé sérülékeny, mint a hagyományos merevlemez, hangtalan, kevés hőt termel, nincsenek a mechanikából adódó késleltetések, az adathozzáférés egyenletesen gyors. Szinte mindenki találkozott már azzal a jelenséggel, amikor egyszer csak elkezd csúnya kattogó hangot kiadni egy winchester, és mi jajveszékelve próbáljuk menteni az adatainkat róla. Igen, sajnos egy kisebb mechanikai behatás a winchesterben végzetes hibát okoz általában, amíg egy SSD-ben szinte semennyire.

 

Hogyan történik a csere, bővítés?

Szervizünkben megnézzük a gépet, és megbeszéljük a lehetőségeket az ügyféllel, kikérdezzük adattárolási szokásairól, majd ajánlatot teszünk. Több opció működőképes, az egyik ilyen, hogy a meglévő HDD helyére kerül az új SSD meghajtó, melyre friss operációs rendszert telepítve viheti is a megtáltosodott gépet az ügyfél. Ilyen esetekben, akik sok adatot tárolnak gépükön egy külső merevlemezes meghajtót ajánlunk, ahol elhelyezhetik fontos adataikat és biztonsági mentéseiket.

A másik opció, hogy a jelenleg működőképes winchestert egy beépítőkeret segítségével áthelyezzük az optikai meghajtó helyére, és a winchester helyére kerül az új SSD meghajtó. Így annak árán, hogy a manapság keveset használt optikai egységet nélkülözve, a számítógépen belül kerül elhelyezésre a rendszer és programok futtatására az SSD, míg az adattárolásra jobban alkalmas HDD is megmarad.

 

Amennyiben úgy döntötök, hogy SSD meghajtó elnyerte a tetszéseteket, több fajta meghajtóból tudtok választani, melyek beépítésére, és működésére 3-5 év garanciát vállalunk.