Miért fontos, hogy megfelelő minőségű akkumulátor kerüljön az iPhone készülékünkbe?

Az akkumulátorok az egyik leginkább igénybe vett perifériák a mai okostelefonokban. Az elmúlt években egyre fontosabb cél, hogy növeljék az üzemidőt, de ilyen teljesítményű hardverek mellett sajnos el kellett búcsúznunk az akár egy hetes üzemidőtől. Nincs ez másképp az Apple telefonjaival sem.

Az Apple készülékeinek energiaellátásáról lítiumion akkumulátorok gondoskodnak. A lítiumion-technológia onnan kapta a nevét, hogy a töltés tárolásáért lítiumionok felelnek. Élettartamuk véges, és a folyamat kémiai jellegéből adódóan egy töltésciklust jelent, mikor az akkumulátor lemerül, tehát 100%-osan elhasználják a kapacitását. Amennyiben 60%-nál felrakjuk tölteni akkor is elvesztünk egy töltési ciklust. Minden ciklus után az akkumulátor veszít kapacitásából, de a legtöbbet akkor ártunk neki, ha teljesen lemerítjük, és akár napokig, hetekig lemerült állapotban van. Ilyenkor „mélykisülésről” beszélünk, ami az akku teljes „halálához” vezethet.

A gyártáskor tervezett töltési ciklusok elérte után a telepet cserélni szükséges, ilyenkor már ugrálnak legtöbbször a töltési százalékok, vagy nem tölt fel a készülék maximumra, legrosszabb esetben be sem tudjuk kapcsolni azt. Talán még rosszabb, ha ugyan már észleljük az akku teljesítményének csökkenését, de még használható a készülék, ilyenkor szokott bekövetkezni az akku felfújódása, ami már igen komoly károkat okozhat a készülék más alkatrészeiben is.

De milyet használjunk?

Először is leszögeznénk, hogy ne dőljetek be a gyárinál nagyobb mAh számú akkumulátoroknak, melyek hosszabb üzemidőt ígérnek, mert ez csak egyszerű átverés sajnos.  

A távol keleti aukciós oldalakon számos kecsegtető áru akkut találhatunk, de legtöbbjük koránt sem tudja teljesíteni az Apple által támasztott szintet, ezen felül az Apple szoftverellenőrzési technikája érzékeli a nem megfelelő perifériát a szoftverfrissítés közben, és hibakóddal téglát csinál a készülékünkből. Sajnos a mai napig, minden szoftverfrissítés után igen sokan érkeznek hozzánk azzal a bizonyos hibakóddal.

A fenti hibát például az alábbi „olcsó” akku okoz, az ilyenkor „megspórolt” pénznek minimum a négyszeresét kell fizetnünk egy esetleges szoftverfrissítés után.

 

Otthon ne próbálkozzatok az akkumulátor ki és beszerelésével, mert nem megfelelő szervizes tapasztalattal súlyos hibák keletkezhetnek a készülékben!

Mindig gyárival megegyező minőségű akkumulátort kell a régi elhasznált gyári helyére tenni, amire szervizünk 6 hónap garanciát biztosít.

A következő cikkünkben a piacon lévő nem gyári töltési módot kínáló eszközök, például power bankok, működését és iPhone-okra gyakorolt hatását vesézzük ki. Érdemes lesz azt is elolvasni!