Első intő jelek, hogy ajánlott lenne szervizhez fordulni

Következő cikkünket, olyan hibáknak szenteljük, melyek kis odafigyeléssel elkerülhetők, vagy költséghatékonyan megoldhatók lennének, ehelyett tapasztalataink azt mutatják, hogy legtöbbször az ügyfelek egy része összevárja a hibákat, és már csak a teljesen használhatatlan, több sebből vérző készülékkel érkezik szervizünkbe.

Ennek lehetnek anyagi okai, illetve hogy sokakban továbbra is rossz élményként él a szervizelés folyamata, és úgy gondolja, hogy akár több hétig nélkülöznie kell telefonját. Szervizünkben előzetes egyeztetés esetén akár már 1 órán belül már vissza is kaphatják készüléküket.

Nézzünk át pár olyan esetet, amikor egyik hiba elő tud idézni egy másikat, amit az első jelek felismerésekor költséghatékonyan, rövid idő alatt lehetett volna orvosolni.

Akkumulátor

Legtöbbször előforduló hibák egyike mikor elkezd gyorsan merülni a telefon, de ezen felül más súlyos probléma is szokott lenni a telepekkel, és ez az úgynevezett „felpuffadás” jelensége. Amíg 4/4s esetében a hátlap, addig az újabb szériáknál a kijelző oldalt, és felül kezd elválni. Az ok az akkumulátorban lévő cellában felszabaduló oxigén, amely szétfeszíti a membránnal elválasztott cellát, így az akkumulátor térfogata megnő, és mivel az Apple eszközök ismertek a kiváló belső helykialakításukról, így nincs hely egy nagyobb felpuffadt akkumulátornak, és elkezdi a felette lévő kijelzőt nyomni. Ha az első jelek esetén szervizünkben kicserélteti az akkumulátort, akkor problémamentesen tudja utána használni, de ha nem foglalkozik ezekkel a jelekkel, akkor a kijelző fogja bánni.

Törött kijelzők

A telefon kijelzője, ha egyszer elreped, kezdetben még sokan használják, és halogatják a csere idejét, de idővel az üvegdarabok elválnak, sérülnek a szalagkábelek, valamint legtöbbször elromlanak a kijelző mögött lévő perifériák is. Nem beszélve arról, hogy szabad utat kap a pára és a víz a készülék alaplapjához is, ami visszafordíthatatlan károsodást okozhat.

Folyadékkár

Korábbi cikkünkben kiveséztük már, hogy ha bármilyen folyadék éri a telefont, azonnal ki kell kapcsolni (még, ha most működik is!) és eljuttatni szervizünkbe, hisz a késői beavatkozás általában már számos költségigényes vagy visszafordíthatatlan állapotot idéz elő.

Rossz töltők/adapterek:

Megrágta a töltőkábelt a kutyus? - Nem próbálgatjuk a telefonba, hogy tölt-e, még ha igen, akkor is azonnal dobjuk a kukába, hisz egy zárlatos kábel az alaplap töltésvezérlő áramkörében súlyos hibákat tud okozni.

Elhagytuk a gyári adaptert? - Nem használunk hozzá olyan adaptereket, amelyekről tudjuk, hogy nem Apple készülékhez ajánlottak. Nem jó hozzá más készülék adaptere sem, mindenképpen vegyünk egy másikat, hasonló hibát okozhat, mint a fent említett rossz töltőkábel.

Erősen deformált készülékházak:

Főként 6-os szériát érintő probléma, hogy szűk zsebben, vagy külső behatás hatására elferdülhet a készülékház. A hajlás azon kívül, hogy esztétikailag problémás, előbb utóbb a kijelző bánja, hisz az Apple készülékek kijelzői nem hajlított állapotra vannak tervezve. Nagyobb probléma, hogy ilyenkor az alaplap is hajlik a házzal együtt, és a vezérlő IC-k előbb utóbb elromlanak, amelyek javítása már nem gyorsszervizes szolgáltatás, nem beszélve a magas költségekről.

Végszóként, amennyiben valami furcsa dolgot érzékel a telefon működésében vagy külsejében, nyugodtan nézzen be hozzánk, hogy megtudjuk nézni, mivel lehetséges, hogy az Ön  által esetleg minimális kis hibának tűnő, egy súlyosabb, de még gyorsan orvosolható probléma kezdete.